Transport dotyczy przewożenia różnych towarów. Nie zawsze proces ten jest prosty i często wymaga on spełnienia określonych kryteriów, aby możliwe było przetransportowanie bardziej wymagających towarów. Jednym z rodzajów transportu jest transport chłodniczy. Dowiedz się, jak dokładnie regulowana jest przez przepisy ta forma przewożenia towarów i na czym polega taki transport.
✔ Jakich towarów/produktów najczęściej dotyczy transport chłodniczy?
Transport chłodniczy znacznie różni się od zwykłego znanego nam transportu, który nie wymaga zapewnienia towarom specjalnych warunków. Podczas transportu chłodniczego konieczne jest zapewnienie transportowanym towarom niskiej odpowiednio dostosowanej do tego, co jest przewożone temperatury i prawidłowej wilgotności powietrza. Ten czynnik ma ogromne znaczenie, ponieważ nie każdy towar przetrwałby w normalnych warunkach. Niestosowanie się do tych regulacji doprowadziłoby do zniszczenia towarów, co z kolei naraziłoby na poważne straty finansowe.
Poszczególne towary mogą wymagać innych temperatur, dlatego niezbędne jest tu dostosowanie odpowiednich warunków do tego, co jest transportowane.
Transport, dotyczący przewozu towarów spożywczych w niskich temperaturach regulowany jest przez:
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
- Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2019 r. 1252)
- Umowę międzynarodową ATP regulująca przewóz szybko psujących się towarów oraz stosowanych rodzajach przewozu, którą zatwierdzono 1 września 1970 roku w Genewie
Transport chłodniczy, to rodzaj transportu, który jest najczęściej wykorzystywany do przewożenia produktów żywnościowych tj.:
- Nabiał (masło, mleko, sery, jogurty)
- Mięsa
- Ryby i inne owoce morza
- Owoce
- Warzywa
- Produkty mrożone
- Soki
- Słodycze
- Lody
- Wyroby cukiernicze
Wyróżniamy tu jednak też wiele innych branż, które korzystają z tego rodzaju transportu, między innymi: branża farmaceutyczna, branża elektroniczna, branża budowlana, branża kosmetyczna, branża chemiczna. Przewóz dotyczyć może również roślin i niektórych ładunków niebezpiecznych.
Nie ma jednego konkretnego rodzaju samochodu służącego do transportu chłodniczego. Dzieje się tak, ponieważ poszczególne z produktów spożywczych lub innych towarów mogą wymagać innej temperatury podczas transportu oraz zapewnienia im innych warunków, w tym także właściwego zabezpieczenia. Poznaj typy samochodów wykorzystywanych do transportu chłodniczego:
- Auto typu lodownia – w tym typie auta wnętrze jest izolowane. Znajduje się tu też skuteczny system chłodzenia, pozwalający na uzyskanie bardzo niskiej temperatury poniżej – 20°C. Wysokie temperatury panujące na zewnątrz w żadnym stopniu nie obniżają tej w chłodni.
- Auto izotermiczne – pojazdy te są wyizolowane, ale nie posiadają własnego sprzętu chłodniczego.
- Samochód chłodniczy – to wyizolowane auto, w którym znajdziemy mechaniczne źródła ochładzania (sprężarkę lub sprzęt absorpcyjny) można utrzymać tu temperaturę sięgającą do – 20°C.
Przewożenie towarów w niskich temperaturach odbywa się nie tylko w Polsce. Takie towary również wjeżdżają do naszego kraju i na odwrót – wyjeżdżają z niego do innych państw. W każdym z tych transportów niezbędne jest stosowanie się do określonych regulacji. Jeśli nie zostaną spełnione konkretne wymagania, może zostać nałożona na przewoźnika kara.
Zagrożenie konsumentów nieświeżymi produktami żywnościowymi lub transport innych towarów mogących stracić na jakości z uwagi na niewłaściwą temperaturę jest poważnym problemem. Przewoźnicy muszą zatem przystosować samochody do tego, aby możliwe było przewożenie towarów we właściwych dla nich warunkach.